Historien om 'Atomkraft? Nej tak' mærket

Få mere at vide om:

OOA
Nyhedsbreve
Atomkraft
Barsebäck
Energipolitik
Drivhuseffekt
Internationalt
Links
about ooa About OOA

Energibevægelsen OOA
Organisationen til Oplysning om Atomkraft


Pressemeddelelse

Den 3. februar 1997.

Barsebäck afvikles som det første atomkraftværk i Sverige

"Det er med meget stor glæde, vi i dag hører, at Barsebäcks to atomkraftreaktorer bliver de første, der skal afvikles af de i alt 12 svenske reaktorer. Den første til næste år. Den anden er der endnu ikke blevet offentliggjort endelig dato på, men det forlyder at det bliver inden år 2002. Med al mulig rimelighed skulle beslutningen have været med omgående virkning, men det har ikke været politisk muligt at komme igennem med" udtaler Bjarne Hejlskov Nielsen fra OOA.

Han fortsætter: "Det gode ved aftalen i dag er, at det nu bliver meget svært for Sverige at ændre beslutningen om, at Barsebäcks to reaktorer bliver de første der afvikles. Dertil kommer, at tidspunktet, hvor Sverige bliver tvunget til at starte afviklingen af deres efterhånden gamle kraftværker, under alle omstændigheder kommer meget snart, fordi 11 af de 12 reaktorer er bygget inden for bare 10 år. Kommer man ikke igang med afviklingen forholdsvis hurtigt vil Sverige opleve at skulle erstatte halvdelen af deres kraftværkskapacitet på kort tid, hvilket vil være meget svært både økonomisk og organisatorisk. Jeg forventer derfor, at den svenske energiaftale fra i nat, holder tidsplanen. At Sverige får sat gang i at finde alternativer til Barsebäck, så vi ikke om et par år skal opleve at afviklingen af værkets anden reaktor igen bliver udskudt".

"At afvikle Barsebäck først, er det eneste rigtige valg man kunne gøre i Sverige, fordi Barsebäck er et af de værst placeret atomkraftværker i verden".

"Men endnu nogle år vil Barsebäcks køre videre, mens vi, dens 2 millioner naboer i København og Malmö-området, skal leve med den betydelige utryghed der er ved at bo så tæt på værket".

"Og endnu nogle år skal Danmark leve med truslen om, at måtte evakuere København, måske for altid, hvis den værst tænkelige ulykke på Barsebäck skulle ske".

Med venlig hilsen

Bjarne Hejlskov Nielsen


[til velkomst-side] [til Barsebäck-emneside]

OOA, Ryesgade 19, 2200 Kbh. N.
Tlf: 35 35 55 07, Fax: 35 35 65 45

E-mail: ooa@email.dk

Sidst opdateret 29. oktober 1997